fbpx

Het verschil tussen een vaardigheid en een talent en waarom je dat moet weten in een loopbaan.

Het verschil tussen een vaardigheid en een talent en waarom je dat moet weten in een loopbaan.

“Ik heb voldoende geloof ik mijzelf op allerlei vlakken. Maar toch ben ik beland in opdrachten waarvan mensen vinden dat ik het goed kan, maar dat voelt voor mezelf helemaal niet zo. Ik geef bijvoorbeeld trainingen. Ik weet dat ik het kan, maar van te voren vind ik het vreselijk. Ik dacht ‘dat gaat wel wennen’. Maar nu ik 46 ben, weet ik dat dat niet gaat wennen. En ik wil niet mijn leven lang doorgaan in iets waarvan ik zoveel stress ervaar. Ondertussen zit daar wel mijn werkervaring.”

Dit soort verhalen kom ik veel tegen. Mensen die voor iets hebben geleerd en daar inmiddels een dijk aan ervaring in hebben. Anderen vinden dat ze het goed kunnen, maar zelf kost het ze zóveel energie dat ze er als een berg tegenop zien.

Hoe kan dat nou?

Het verschil zit ‘m erin of je gebruik maakt van een TALENT of een VAARDIGHEID in je werk.
Een vaardigheid is namelijk iets wat je hebt geleerd in de loop van de jaren, maar waar je in de aanleg niet écht talent voor hebt.
Ik leerde bijvoorbeeld als jong kind al pianospelen. Dat vonden mijn ouders bij mijn opvoeding horen. Na een aantal jaren pianoles, kon ik redelijk pianospelen. Maar ik moest er altijd moeite voor doen. Het ging niet vanzelf. En heel eerlijk, ik had er ook niet echt plezier in.

Een talent is iets wat je je snel eigen maakt (dus snel vaardig in wordt), maar waar je ook plezier en energie uit haalt. Als je bezig bent met iets waar je talent voor hebt, dan merk je dat vaak aan dat je het zó leuk vind om mee bezig te zijn, dan je bijna niet wilt stoppen. Voor mij is dat bijvoorbeeld zingen. Ik vind zingen superleuk om te doen. Kan makkelijk noten vinden en ben toonvast. Gewoon, “van mezelf”. Ik hoef er geen moeite voor te doen en heb ook nooit zangles gehad. Het rolt gewoon mijn mond uit.

De kunst is dus om je talenten te kennen én te benutten.
Op de middelbare school had ik een aantal jaren muziekles en omdat ik piano kon spelen moest ik altijd de klas begeleiden op de piano. Er werd door de docent niet eens over nagedacht dat ik zelf misschien weleens iets anders wilde doen. Totdat we een muziekuitvoering moesten doen en de er iemand een stukje solo moest zingen. De docent vroeg aan de klas wie dat wilde en toen niemand zijn/haar vinger opstak, zei ik (vanachter de piano) dat ik dat wel wilde doen. De docent keek even vreemd op, want hij had mij helemaal niet in beeld voor die zangpartij (ik zat immers al achter de piano), maar gaf me toch die kans. En met rode wangen zong ik de partij alsof ik nooit anders had gedaan. En vond dat ook veel leuker. Dat merkte de docent ook op en ik hoefde daarna nooit meer achter de piano, maar mocht altijd zingen.

Wat betekent dat voor je loopbaan?
In je loopbaan moet je jouw talenten kennen én deze weten te benutten. Als jij jouw talenten kent, kan je hier regie op gaan voeren. Je kunt mensen duidelijk maken waar jij het allerliefst mee bezig bent en waar je energie van krijgt. Daardoor krijgt je sneller die mogelijkheid en kansen om te gaan doen en wordt er aan je gedacht.

Wat als je jouw talenten niet goed kent?
Er zijn verschillende manieren om jouw talenten te leren kennen. Je kunt dit natuurlijk zelf gaan onderzoeken door de taken die doet eens kritisch onder de loep te nemen. De kans is dan dat je al een lijstje krijgt. Maar de vraag is of dat lijstje compleet is? Aangezien je misschien ook nog wel talenten hebt die je tot nu toe nog nooit hebt gebruikt.
In een loopbaanprogramma doen we daarom vaak een talentenanalyse. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde analyse van 20 pagina’s die helemaal over jou gaat en waardoor je compleet beeld krijgt van jouw persoonlijkheid en talenten.

Wil jij nu ook eens zo’n analyse doen? Je kunt hem nu bestellen via deze link:
https://www.mpmc.nu/aanbod-2/insights-profiel/

En als je het fijn vindt om daarna door te praten over jouw specifieke uitslag, kan je via bovenstaande link ook een terugkoppelgesprek met mij boeken.