fbpx

Dé vraag waarop een antwoord moet komen.

Dé vraag waarop een antwoord moet komen.

Er is een vraag die je als kind uitnodigde tot fantaseren, maar waar je nu het antwoord niet (meer) op weet. En dit is dé vraag waar mensen die bezig zijn met hun loopbaan, het allerliefst een antwoord op zouden hebben. In deze blog vertel ik over deze vraag én hoe je deze beantwoord krijgt.

 

Zoals je misschien weet kan je op mijn site een gratis persoonlijkheidstest doen. Hartstikke leuk om jezelf een beetje beter te leren kennen en je te laten verrassen.
Als ik mensen vervolgens vraag waarom ze deze persoonlijkheidstest invullen dan zijn de meest gehoorde redenen:

– Ik vind het leuk om mezelf beter te leren kennen.
– Ik wil graag een volgende stap in mijn loopbaan zetten en ben bezig met de vraag “Wie ben ik?”
– Ik ben bezig met een studie en ben geïnteresseerd in persoonlijkheidstypen en samenwerking.
– Ik vind mijn werk niet meer zo leuk, maar vind maar geen antwoord op de vraag “Wat dan wel?”

En ik ben altijd zó blij als mensen daarmee bezig zijn!

Zelfinzicht is de rode draad van mijn werk als trainer en loopbaancoach. Ik geloof erin dat als je zelfinzicht heb, dit een groot effect heeft op jouw werk, studie en privéleven en de keuzes die je hierin maakt.
In mijn werk kom ik vaak mensen tegen die geen antwoord kunnen geven op de vraag:

Wie ben ik?

Ze schieten in zenuwen als ik ze vraag: “Wat is kenmerkend voor jou?” of “Waar ben je goed in?”

en dit leidt vervolgens ook op een stilte na de vraag:

Wat zou je willen in je werk?

Vanuit het motto “talent creëer je niet, dat benut je”, help ik al meer dan twintig jaar mensen om inzicht te krijgen in zichzelf en in het vinden van de context waarin hun talenten het best tot hun recht komen. Dit doe ik door het geven van trainingen Persoonlijke Effectiviteit en Teameffectiviteit, maar ook door het begeleiden van Loopbaantrajecten.

Het begint vaak bij het gevoel van “niet zo gelukkig zijn met de situatie op mijn werk”. Dit is een veelvoorkomend probleem, wat eigenlijk ieder mens wel een keer tegenkomt in zijn of haar werkende leven.

Gemiddeld ervaren 1 op 3 mensen weinig tot zelfs geen werkgeluk.

Dit leidt vervolgens tot:
· Verlaagd zelfvertrouwen
· Onjuist (vaak negatief) zelfbeeld
· Pessimisme
· Minder productiviteit
· Minder voldoening in je werk
· Minder waardering in je werk
· En soms zelfs tot BURN-OUT

Het oplossen van “werkgeluk-issues” begint bij zelfinzicht. Vanuit weten wie je bent en wat je nodig hebt om gelukkig te worden in je werk, kan je vervolgens “aan de knoppen van werkgeluk” draaien.

In mijn volgende blog zal ik je vertellen over de 3 essentiële elementen van werkgeluk. Wil je hier ondertussen al meer over weten, ga dan naar www.mpmc.nu/werkgeluk