fbpx

Ik zie hem vliegen…

Ik zie hem vliegen…

Hoe bijzonder is het als iemand zoveel passie voor zijn vak heeft, dat hij zowat vliegt! Ja, passie voor je vak kan je echt herkennen. Graag deel ik het verhaal over Nicolaus.

Afgelopen zomer was ik met vakantie in de Provence. Om specifieker te zijn, Moustiers-Sainte-Marie, in de Provence. Een prachtig schilderachtig, middeleeuws dorpje, tegen de rotswand aan. Met een schitterende, overvloedige waterbron, een kapel uit de 9e eeuw, lavendel en natuurlijk heerlijk eten. Omdat wij wel van lekker eten houden, gingen wij naar een goed bewaard geheim restaurant La Bastide. Bij La Bastide eet je niet alleen geweldig, maar zit je ook op een romantisch terras, onder een eeuwenoude plataan naar de ondergaande zon te kijken. Het leven wordt niet mooier, of toch wel?

Bij La Bastide werkt namelijk Nicolaus. Nicolaus is de sommelier. Maar niet zomaar één. Alhoewel Nicolaus in eerste instantie wat op de achtergrond blijft, gaat hij, zodra je toe bent aan het uitzoeken van de wijn, helemaal op AAN.

Je ziet hem dan transformeren van een ietswat stijve hork, tot een man die over de restaurantvloer “danst”. Hij gaat van tafel naar tafel en vertelt over de gerechten, het klimaat en de wijnen die daarbij uitstekend passen. Hij kent de kaart volledig en vertelt over de wijnen alsof hij het over zijn eigen kinderen heeft. Elegant gebruikt hij alle wijn-hulpstukken zoals decanteerkaraffen, diverse soorten glaswerk en van alles waarvan ik het nut niet ken. Liefdevol schenkt hij de wijnen uit, en houdt de glazen nét wat langer in zijn hand, alsof het hem spijt om er afscheid van te nemen.

De gasten vallen direct stil als Nicolaus voorbij komt ‘dansen’, en hangen aan zijn lippen. Niemand durft nog nee te zeggen na zo’n prachtig verhaal, met zoveel passie.

In de loop van avond wordt zijn pas nog eleganter. Hij vliegt als het ware over het terras. Vragend of alles naar wens is, zijn collega precies op het juiste moment helpend, een blad van de plataan van de grond rapend.

Het is bijzonder om naar te kijken. Iemand die zoveel passie heeft voor zijn werk, dat het van hem afstraalt. En dat hij mensen daarmee raakt.

En, nou hoor ik je misschien denken; “Tjsa, het is toch zijn baan om wijn te verkopen. Het is “gewoon een goede verkoper”. Klopt! Hij is een geweldige verkoper, maar dat doet hij met zijn passie en met niets anders.
Je passie volgen en vervolgens ook goed zijn voor je werkgever, gaan volgens mij heel goed samen.

En ik herinner me maar weer al te goed waarom ik loopbaancoach ben. Ik wens dat iedereen met zoveel passie kan werken als Nicolaus dat doet. Daar ga ik voor en dat is mijn missie.

Wil jij ook je passie inzetten in je loopbaan? En lukt dat nu nog niet zo goed? Neem dan gerust eens contact met me op.